Diyabet Eğitiminin Önemi
Diyabet gibi kronik hastalıkların başarılı bir şekilde tedavi edilmesi, diyabetli bireyin sağlık ekibi ile işbirliği içerisinde tedavi sürecine aktif katılımı ile sağlanır. Diyabetli birey kendi başına bilinçli bakım kararları verebilmek ve bunları sürdürebilmek, hastalığını etkin biçimde kontrol altına alabilmek için gereksinim duyduğu entelektüel, davranışla ilgili, duygusal, psikososyal ve somut kaynakları sağlamalıdır. Bunu ancak sağlık çalışanlarından alacağı kendi kendine bakım desteği ile diğer bir ifade ile diyabet eğitimi ile sağlayabilir. Kendi kendine bakım desteği, tüm sağlık çalışanlarınca verilecek uygun bakımla birleştirildiği ve güçlendirildiği zaman en etkili olur.
Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabeti, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar. Ancak, bir seferlik eğitim girişimi diyabeti yaşam boyu takip etmeye yetecek bilgi ve beceriyi kazandırmaz. Eğitimin sürekliliği ve bilginin güncellenmesi gerekir.
Diyabet eğitimi sunan her sağlık çalışanı diyabet eğitimcisidir. Diyabet eğitimciniz bir hemşire, bir diyetisyenler veya bir eczacı olabilir. Başarılı bir diyabet bakımı için hasta, hastanın ailesi ve sağlık ekibinin işbirliği şarttır.
Diyabet Yaşam Dergisi
1955 yılından bu yana uzun yıllara dayanan deneyimi ile diyabeti önlemek ve bu konudaki farkındalığı arttırmak amacıyla çalışmalarına devam eden Türk Diyabet Cemiyeti’nin yayın organı “Diyabet / Sağlıklı Yaşam Dergisi'nde; diyabeti yönetmeyi kolaylaştıran, bilgiyi öne çıkaran ne varsa paylaşılıyor, çözüm bekleyen sorunlar ele alınırken, sanattan, hobilerimizden, yemek pişirmeye ve sağlıklı beslenmeye kadar hayata dair diğer konulara da değiniliyor.